Mall of Scandinavia

Nu är det klart, Skandinaviens största köpcentrum, Mall of Scandinavia, ska byggas i direkt anslutning till Swedbank Arena här i Solna! Hörde nyheten på Radio Stockholm när jag kom hem efter jobbet och blev väldigt glad. Det kommer bli ett gigantiskt stort köpcentrum, dubbelt så stort som Täby Centrum, och stå klart till julhandeln 2012. Tänk vad kul att man gör en sådan här stor satsning i Solna, bara ett stenkast från Frösunda! Läs mer om detta storslagna projekt på Solnas hemsida samt Dagens Nyheters hemsida.

Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia Karta

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

16 Responses to Mall of Scandinavia

 1. me skriver:

  tragiskt. Behöver vi verkligen en ny galleria?

 2. täbybo skriver:

  Och andra sidan ska man ju bygga ut Täby centrum till 2010-2012 också tror jag… 😉

 3. 959595959595959595959595 skriver:

  ärligt Mall of Scandinavia kan de inte heta typ sc mall ellernåt. men om man kallar det Mos e det väl ok///och jag hoppas att den kommer ha en egen tunnelbane station inne i säg och buss station +tåg station som har direct anslutning men de e nice fler såna här byggen tack!!!!!!!!!!och det där hotellet skulle kunnat varit lite högre

 4. Klocktornet skriver:

  Re: hxamirl.

  1. Nya nationalarenan kommer liksom nuvarande att ligga i Solna stad, i Stockholms län men icke i Stockholms stad.

  2. Gamla Råsunda byggdes så vitt jag förstår på 1930-talet och det är inte ”runt hundra år”. Nationalarena, det vill säga naturlig hemvist för landslaget, blev den ”på riktigt” först kring fotbolls-VM 1958.

  3. Vem eller vilka är ”statsbyggnationens huvuden”. Solna stad – som här får representera det offentliga har upplåtit mark och har en del i något bolag som skall ta fram arenan (om jag förstått saker och ting rätt) men arenan i sig är privatfinansierad.

  4. Att planeringen är ”seg” beror på ett litet (i dina ögon) problem som vi andra kallar demokrati. Att demokratiska processer ibland tar tid är i mina ögon inget problem alls. Däremot har processen som lett fram till beslutet varit alldeles för långsam – men det har inte haft med politiker enbart att göra. Det har med Svenska Fotbollförbundet att göra – det är de som skall bygga och driva arenan. Om det har tagit tid att ta fram ett arenaförslag är det till herrarna på Råsunda du bör rikta din kritik, inte mot de förtroendevalda i Solna stadshus (eller för den delen Stockholms stadshus). Att det inte blev någon Victoriastadion alternativt Billström arena i Stockholms stad är stockholmarnas stora elände eftersom SvFF aldrig var riktigt intresserade av de lösningarna. Annika Billström trodde att hon kunde sälja in en osäljbar idé. Men som sagt, i Solna har det gått förvånansvärt fort från det att frågan först lyftes till dess att (flertalet) politiska beslut som kan fattas inom stadens hägn faktiskt var fattade.

  5. Jämförelsen mellan ”tre enkla 12-våningshus” respektive ”en skyskrapa” å 450 meter haltar eftersom Sverige har några av världens mest effektiva flerbostadsbyggare i NCC, JM, Skanska, Peab med flera. Gällande den politiska processen som kommer före själva bygget kan jag inte svara på hur det ser ut i andra länder, men det torde i teorin vara lättare att få bygglov för ett hus än för tre – låt vara att de upptar ungefär samma totalyta.

 5. hxamirl skriver:

  Bra, men detta är ingenting att flagga särskilt för. Det måste underförståerligen i alla länder finnas en etablerad och internationell arena och något därtill i ett lands huvudstad, annars kan det knappt kallas huvudstad. Det är pinsamt att det har dröjt så länge, runt hundra år att framställa något sådant här, och det bevisar ju om hur inproduktiva och oskapande (kanske därtill okreativa och inskränkta) statsbyggnationens huvuden i Sverige har varit (och jag måste förtälja sanningen också är och kommer alltid att vara). Och så tycker jag väl ändå att planeringen är lite väl seg, vilket dock inte förvånar mig särskilt mycket när det gäller Sverige. Oftast så kan Sverige framställa tre enkla 12 våningshus på samma tid som en del andra länder kan upsätta en runt 450 (kanske högre) meters skyskrapa.

 6. Perre skriver:

  Tycker det ska bli spännande med utvecklingen i Frösundas närområde! Både namnet Mall of Scandinavia och Swedbank Arena är helt fel anser jag! Arenan ska givetvis hete Nya Råsunda! Då Råsundastadion är ett nationellt och delvis internationellt begrepp! Mall og Scandinavia kommer väl i folkmun bli nåt i stil med ”Mallen”. ”Kom vi drar till ”Mallen” och shoppar loss”…??!!

  Ska bli spännande och enligt nuvarande planer färdigt så snart som 2012! Dessutom kommer Frösundas lägenheter att skvätt upp en bit i pris kan jag tro 😉

  Hoppas det i planerna ingår en stor överdäckning av järnvägen som ser förfärlig ut i dagsläget!

 7. m skriver:

  Artiman, jag håller med.

 8. Artiman skriver:

  Som vanligt finns det en hel del ”gammel”-kommunister som gnälle om det mesta. Det blir fel, tokigt, stökigt, tråkigt……. Bättre om vi bor i stengrottor och går i mosskläder och tvättar kläderna i Brunnsviken. Inga hus som är mer än 3 meter höga osv…. Hoppas dessa ”gammel”-kommunister tar och flyttar till Norrland för där hör de hemma. Håller ni med?

 9. Frösundabo sen -98 skriver:

  Nej, det är ju troligt att folk shoppar loss i 230 butiker och sen väljer att släpa hem varorna i kollektivtrafiken, eller hur!?

  Nu är jag inte den enda som tycker det låter orimligt att få kommer att ta bilen till MoS; enligt Solnas webbplats skall det erbjudas hela 4 000 garageplatser, d.v.s. 17,39 per butik. Det är t.o.m. fler per butik än Stinsen som ligger betydligt längre från ”stan” (Stockholm antar jag att du menar). Där finns 1 300 parkeringsplatser och 80 butiker, vilket ger 16,25 platser per butik.

  Fler exempel:
  Täby centrum: 15,88 platser per butik
  Skärholmens centrum: 15 platser per butik
  Kista galleria: 12,66 platser per butik
  Farsta centrum: 10 platser per butik

 10. Frosundakillen skriver:

  Dan, de planer som finns på att förbättra trafikproblemen är att utöka den kollektiva trafiken. De ska bygga ut tvärbanan via Solna Station till det nya området vid Swedbank arena. Så den lär ju avlasta mycket. Tror inte så många kommer ta bilen till Mall of Scandinavia eftersom det ligger så nära stan och det finns tunnelbana, bussar, tvärbana samt pendeltåg.

 11. Dan skriver:

  Redan idag har vi mycket traffik på mornarna och em. Rondellen vid Frösunda leden är en tratthals. Jag ser inte hur detta ska kunna fungera utan att förbättra in och utfarer till detta område. Finns det några planer på att lösa detta problem? eller hoppas alla att det ska fungera ändå?

 12. m skriver:

  Vad är det de skulle behöva spränga då? Det är ju ganska platt där allt ska vara. 😛
  Jag skulle kalla det för ”MoS” då. 🙂

 13. Roger skriver:

  100 000 kvadratmeter med H&M, Lindex, Hemtex och annat spännande som man inte kan få någon annanstans… För inte lär ju småbutiker ha råd att hyra in sig i den där gallerian – det lär bli en orgie i stora kedjor. De snackar om ”internationella kedjor”, men det återstår väl att se. Den svenska marknaden, som alltid framställs som för liten för utländska etableringar, blir ju inte större för att man bygger ett pampigt hus. Men visst, kul att det byggs. 🙂

  Swedbank arena är inget namn jag opponerar mig mot, jag tycker det är utmärkt att dra in lite pengar på att låta företag betala för att få sätta sitt namn på eländet. Men Mall of Scandinavia… kom igen… töntfaktorn är extremhög. Undrar vad den kommer att heta i folkmun, för inte tusan kommer Svensson att säga ”Nu åker vi till Mall of Scandinavia och handlar!”

 14. m skriver:

  Instämmer. 🙂 Kommer att bli riktigt kul. Solna Centrum ska dem ju bygga ut också.

 15. Matthe skriver:

  Haha ja, det är väl bra att vi alltid visar framfötterna när det gäller att vara bäst i skandinavien 😛

 16. t skriver:

  Kul, men härlig trafikökning det kommer att bli…
  Hoppas bara inte att dessa två byggnationer kommer att kräva mycket sprängningar och andra högljudda aktiviteter, vad tror ni?

  Swedbank arena = grymt fult namn
  Mall of Scandinavia = löjligt med engelsk namn, men bättre än ”Swedbank Centrum” eller liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: