Stalin-Torget

Stalin-Torget, det är faktiskt en väldigt fyndig benämning på torget här i Frösunda. Det var Roger som brukar kommentera min blogg som kom på namnet, och det passar verkligen. Torget är helt betonggrått, omgivet av stela och färglösa byggnader. Det finns ingen grönska och inget folkliv alls där. Ser mer ut som en kvarleva från ett kommunistiskt östeuropa. 

Torg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

24 Responses to Stalin-Torget

 1. m (skytteholmarN) skriver:

  De stora träden vid caféet gör ju torget inte tråkigare ialla fall.

 2. Matthe skriver:

  Det är faktiskt så att det tyvärr inte förekommer någon undervisning om Sovjet överhuvudtaget… nästan. Nazityskland och förintelsen tar upp all tid + att resten ska fixas in.. typ romarna. Vad stalin/lenin/galna människor i mustasch gjorde i sovjet är i princip okänt. Det faktum att de genom sina reformer och kommunistiska planer och arbetarläger dödade ett enormt antal människor har hamnat någonstans i gömmorna. Typ i SVTs arkiv.. Thank god för dokumentärer 🙂

 3. Frosundakillen skriver:

  Ja, jag håller med dig Roger. Det är läskigt att det fortfarande finns folk i Sverige som hyllar Stalin. Kommunismen var lika hemsk som Nazismen, det är en märklig företeelse att det varit rumsrent att kalla sig kommunist i Sverige men inte att kalla sig Nazist. Som tur var är dessa dagar över och alla gammalmodiga kommunist-idéer i Sverige är på god väg att dö ut

 4. Roger skriver:

  Åh herregud… en som hyllar Stalin. På 2000-talet. Har inte folkbildningen kommit längre än så… Jag ryser.

  Gubben slaktade ju en hel del av sitt eget folk och skickade en duktig drös till Gulag. Han var inte ett dugg bättre än Hitler.

 5. Stefan skriver:

  Vad har Stalin med det här torget att göra? Jag gillar Stalin. Det var han och Röda Armén som krossade Nazi-Tyskland. Det var en världshistorisk bedrift. Smält det och använd inte hans namn som någon slags peststämpel på det du inte gillar! Och vad fan vet du om Öst-europa. Visserligen var det ganska urspårad socialism, det håller jag med om. Men… De försökte åtminstone att inte slicka kapitaliserna i röven.

 6. Roger skriver:

  Jag trodde inte att man kunde använda orden ”läcker” och ”Stureplan” i samma sammanhang. Men jag kan hålla med om likheterna – den där betongsvampen är ju också en skamfläck, ett arkitektoniskt missfoster. 🙂

  Frösunda skulle kanske behöva en rondellhund. 😉

 7. Matthe skriver:

  det är nog bara du 😉

 8. m (skytteholmarN) skriver:

  Är det bara jag som tycker att den där ”sten-bollen” i mitten av torget gör det läckert? 🙂
  Lite grann som ”svampen” på stureplan. Hehe. 🙂

 9. Matthe skriver:

  Annars så känns ju torget väldigt skandinaviskt, om vi ska ta och byta spår lite grann. Det är ju avskalat, ljust och inte alls påträngande, snarare tvärt om!
  Vi borde ju vara glada för att designteamet som jobbade på den här också var inne på det ”skandinaviska”, sicket gnäll det skulle vara om det såg ut som ett cirkustält.

 10. Roger skriver:

  Jag förstår varför korvkiosken inte får vara med på bild. Grillad med mos är ju lite Töreboda 1986. Saknas bara ett gäng gamla chevor med tärningar och doftgranar hängande från backspeglarna som kör runt och öser ”Sommartider” och gamla Eddie Meduza-slagdängor på högsta volym. 🙂

 11. Frösundabo sen -98 skriver:

  Jag kan hålla med om att torget är ganska dött, men det finns flera orsaker. Den främsta är att nedervåningen av de husen som syns på bilden inte byggdes som affärslokaler utan kontorslokaler. Varför byggherren valde att göra så har jag ingen aning om, men tråkigt är det i alla fall.

  Dessutom kan jag undra hur medvetet det är av dig att råka (?) klippa bilden så att inget mer än skuggan av torgets enda färgklick, korvkiosken, syns till höger i bild …

 12. Roger skriver:

  lg, det där torget har sett ut sådär varenda gång jag har sett det – och det börjar bli några gånger nu. Det enda som kan skilja är att det är att träden är lite grönare under sommarmånaderna. Bilden ljuger inte. Däremot skulle man försköna verksamheten lite väl mycket om man smyckade det i girlanger, ställde en gosskör i vita kåpor framför Thelins och fyllde torget med sambadansare i färgglada plymer. Det kanske skulle vara Frösundadagen, men det skulle ju inte direkt vara default-läget, det man får se dagligen om man flyttar till Frösunda. Man ska inte försköna verkligheten förmycket. 🙂

  Let’s face it: Frösunda är ett bostadsområde. Det består mest av höga bostadshus och gator. Visst, det finns trevliga grönområden där man kan ta en promenad, men Frösunda (och mitt eget Hammarby sjöstad, för den delen) är inget annat än ett bostadsområde. Den stora fördelen är att det är nybyggt och inte har hunnit förfalla. Frösunda är, och kommer aldrig att bli, något charmigt Bullerbyn med röda stugor och äppelträd. Frösunda är och förblir en förort till en storstad. Och torget ser ut som man kan förvänta sig i en stenöken. Ett torg är ett torg är ett torg. 🙂

 13. Frosundakillen skriver:

  Svar till lg:

  Tack så jättemycket för bilderna som visar hur klotet på torget uppfördes. Det var kul att se hur det hela gick till och det är ju en del av Frösundas histora.

  2) Ja, och jag har valt att visa en realistisk bild av hur torget ser ut, det är verkligheten du ser här och inget förskönande!

 14. lg skriver:

  FYI

  1) om konstverket på torget:

  ur Pressmeddelande från Solna stad torsdagen den 4 oktober 2001:

  ”Frösunda torg invigs fredagen den 5 oktober kl 12.00
  […]
  Torget pryds också av ett konstverk ”Sfär” utfört av konstnären Olov Tällström. Svarta stenskärvor har murats ihop till en stor sfär med 2,5 meters diameter. Nattetid kommer 500 ljuspunkter i fiberoptik att glimma och beskriva klotets form. […]”

  Några bilder från uppförandet av konstverket:
  http://henrik.net/cam/010905

  2) Inte ens torg ser pigga ut en lördag(?)förmiddag tidigt i april. Vid en annan tidpunkt kan det se ut på ett helt annat sätt:
  Frösundadagen 2006
  Frösundadagen 2004
  Frösundadagen 2003
  Det är mest en fråga om VAD man vill visa…

 15. m skriver:

  Hahahahaha. Den var bra!

 16. Matthe skriver:

  Jag vet, jag förvånar mig själv ibland!

 17. Alpohne M skriver:

  Mkt bra med diskret och enkel design. Färger och yvigheter blir snabbt omodernt. Se på ga Östeuropa saker från denna tid har ett högt samlarvärde. Bra med ett torg som inte flippat ur med färg och krimkrans.

 18. Roger skriver:

  Det ante mig att Matthe skulle vara en expert på Frösunda och dess konst. 🙂

 19. Matthe skriver:

  Det är en sten

 20. Roger skriver:

  Den runda saken är frösundaiternas försök att piffa upp det gråa stentorget. En svart sfärisk skapelse i sten eller stål (har aldrig känt någon större lust att gå nära den för att undersöka). Men jag är inte så säker på att Stalin skulle ha opponerat sig. Ska det finnas konst ska den väl inte få folk onödigt glada?

 21. t skriver:

  lite hårt att kräva grönska redan nu, inte sant? våren har ju knappt börjat…
  och skulle det vara något folkliv att prata om skulle det väl istället klagas på köer, trängsel, bilar, skrikiga ungar osv…

 22. Magister Nyman skriver:

  Men jag ser en stor rund sak! Vad är det? Säkert inget som Stalin skulle ha uppskattat.

 23. Larscha skriver:

  För dig som gillar färgglada plaster (angående tidigare inlägg om lekplats) måste Stalintorget vara en skräckupplevelse!

 24. Roger skriver:

  Nu är du väl lite hård mot Stalintorget. Det finns ju en korvkiosk. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: