Italiensk Mat

Bland det bästa med Toscana där jag var är maten. På hotellet i orten Chianciano Terme, där vi bodde flest nätter, fick vi 5-rättermiddagar varje kväll. Varje rätt var inte så stor vilket gjorde att man orkade med alla rätter.

Första rätten var ofta en buffe med grönsaker, rotfrukter och parmaskinka som man fick ta av själv. Sedan serverades alltid soppa som andra rätt. Tredje rätten var pasta i någon form medan fjärde rätten var kött med tillbehör. Och då var det inte nödvändigtvis potatis till köttet utan det kunde vara exempelvis glaserade morotsbitar som man fick som tillbehör. Men det räckte för det var så gott och man åt så många rätter. Femte rätten var dessert, oftast någon mjuk kaka eller tårtbit.

Maten i Toscana var som helhet bättre än i Sverige, tycker i alla fall jag. Sedan får vi inte glömma deras frukostar som jag älskade. Det var världens bästa kaffe, croissants, vitt bröd, marmelad, juice, äggröra och krämiga fruktyoghurtar i burkar.

Förrättsbuffe på hotellet i Chainciano Terme

Förrättsbuffe på hotellet i Chianciano Terme

Så här kunde förrättsbuffen på hotellet i Chianciano Terme se ut. Det ser väldigt enkelt ut med rödbetor, morötter och tomater men det det var lokalt odlade råvaror som smakade underbart.

Soppan Spelt

Soppan Spelt

Denna soppa var en av få rätter jag inte gillade. Soppan var gjord på ett gryn kallat Spelt, och den smakade som en vattnig, menlös gröt. Jag åt inte upp allt kan tilläggas.

Detta var från benet på en gris, vaden rättare sagt. Ser inte gott ut men smakade väldigt bra. Det påminnde om vanlig fläskotlett. Man åt för övrigt mycket fläskkött i Toscana.

Pasta och färsk frukt på vägkrog

Pasta och färsk frukt på vägkrog

Denna enkla men goda pasta åt jag som lunch på en vägkrog på väg till Verona. Passade även på att ta en tallrik härlig färsk frukt. Sådan här god och nyttig mat finns knappast på vägkrogar i Sverige.

Glassbar i San Gimignano

Glassbar i San Gimignano

Glassen i Italien är otroligt god. Denna välförsedda och fräscha glassbar besökte jag den heta dag vi var i medeltidsstaden San Gimignano.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

4 Responses to Italiensk Mat

  1. ThomaS skriver:

    Men du. Berätta lite om resan. Köerna vid säkerhets och passkontrollerna. Väntetiderna. Den dåliga luften och bullriga trafiken. Den stillastående luften med alla rökare och det tokiga språket. Å maten? Visst duger väl stekt strömming, gott potatismos, lingon, dill å citron och en härlig kall öl på bryggserveringen med frisk luft och skärgården i blickfånget.

  2. Frosundakillen skriver:

    Håller med dig, svensk glass och svensk mat överhuvudtaget känns inte lockande nu.

  3. Roger skriver:

    Antipasti, primi, secondi, dolci… Det är många rätter i en italiensk meny. Och det mesta är ju gott, jag skulle dock ha hoppat över speltvetesoppan. Mitt favoritfrukostbröd är bakat på speltvete, men den där soppan såg ju ut som en blaskig havregrynsgröt.

    Det största ”problemet” med italiensk gelato är ju att man inte kan förmå sig att äta tråkig svensk GB-glass på flera månader när man kommer hem. Glassen är en av anledningarna till att jag försöker klämma in en vecka i Italien varje sommar. En annan anledning är kaffet…

    Måste – boka – biljett – nu…

  4. Lillpap skriver:

    Mums, blir lite sugan bara av att kolla på dessa bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: