Frösunda uppmärksammat i valet!

Johanna Graf, oppositionsborgarråd i Solna, har tryckt upp en broschyr om Frösunda till valkampanjen. Blev jätteglad när jag såg det eftersom det är viktigt att Frösundas behov, liksom andra områden i Solna, kommer upp i valdebatten. Ännu gladare blev jag över att hon använt en av mina bilder från Thelins konditori i broschyren! Träffade Johanna igår utanför valstugan i Solna Centrum och vi pratade politik en lång stund. Känns kul att få höra vad som händer politiskt i kommunen.

Johanna Graf

Johanna Graf med Frösundabroschyren

Frösunda Broschyr

En sida från broschyren om Frösunda

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

19 Responses to Frösunda uppmärksammat i valet!

 1. Klocktornet skriver:

  Ytterligare ett svar från JG utan att hon svarar. Det är talande för retoriken från Solnas främste röde företrädare: de egna påståendena som fälldes före valet står fortfarande utan uppbackning av fakta och utan klargöranden.

  Därför kan nu slås fast att allt det (S) påstod om Frösunda i sin pamflett före valet är och förbliver falsarier.

  JG har haft gott om tid på sig att bemöta kritiken och besvara de frågor som ställts gällande de påståenden som hennes parti fällde om Frösunda före valet. Så har icke skett.

  Talande. Trist. Och typiskt. Både för oss frösundar, men även för de som röstade på (S) i Solna. Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda och vi frösundar befinner alltjämt i mörkret om fakta om det som påstods om Frösunda före valet.

  Gällande socialism är den naturligtvis korrekt i sak eftersom JG inte heller där på en enda punkt i sak emotsäger det påstådda annat än ett svepande ”jag är socialdemokrat”. Jag (och förhoppningsvis alla andra som läser detta) vet att JG är socialdemokrat. Det står icke i motsats till det i övrigt sagda och har heller aldrig gjort det. Det har heller icke påståtts att det finns en motsägelse i detta, annat än av JG själv.

  Nu skall jag snart gå genom den ”skräpiga parken” för att besöka mitt ena barns förskola, som det ”inte finns plats vid”, och därefter passera mitt andra barns skola som ”förfaller”. Är detta sant, eller ljuger jag nu, bästa frösundar? Detta sista är ICKE en fråga till JG utan till alla frösundar som gärna får bemöta mig i sak och påstå något annat eller – varför inte – bekräfta att parken är skräpig (jag har inte sagt vilken park!) och så vidare.

 2. Johanna Graf skriver:

  Hej
  och tack för konstruktivt svar, Peter! Det är sådana som du som gör att man håller hoppet uppe om att kunna uträtta vettiga sker tillsammans i lokalpolitiken. Jag tycker det är synd att det så ofta blir pajkastning med etiketter som ”socialist”. Jag är inte socialist, jag är socialdemokrat, vilket för mig är stor skillnad. Jag bekänner mig för övrigt inte till nån dogmatisk ideologi, jag är precis som många andra en Solnaförälder som ville göra ett handtag för att barnen skulle få en bra och trygg uppväxt i en trivsam stad som jag älskar och bott i nästan hela mitt liv.Det är synd att det så lätt blir hårda ord och slängar på nätet. Om man träffades vid ett fikabord där man kunde se varandra i ögonen skulle det säkert bli mer konstruktiva samtal. Jag tror det är viktigt att vi fortsätter att mötas och prata med varandra; alla Solnabor som är engagerade i sin stad, även efter valrörelsen är över. SPECIELLT nu, när många känner sig oroliga och rädda för vad som håller på att hända med Sverige. Då tänker jag naturligtvis inte på regeringen Reinfeldt, utan på SD. Jag har en idé. Kan inte du slå mig en signal, Peter, så kan vi prata. Då kan jag utveckla allt om de där miniidrottsplatserna också. (tar för mycket plats här)
  Vänliga hälsningar,
  Johanna

 3. Klocktornet skriver:

  Tänker inte ge mig in på att kommentera valresultatet – det får tala för sig självt, alldeles särskilt i Frösunda.

  Socialisten JG vägrar konsekvent att bemöta de svepande formuleringar och eller direkta lögner som de spritt i Solna gällande Frösunda.

  1. Inget svar på frågan om förskoleplats vs skatt. Inga fakta har framkommit av detta mångordiga meningsutbyte mellan folkpartisten PE och JG.

  2. Skolan förfaller. Återigen – *vilken* skola i Frösunda är det som avses? Och i så fall med vilka fakta?

  3. Vilken eller vilka parker är det som avses? Ej heller här har frösundaborna fått något svar.

  Som vanligt är det lätt att i svepande termer uttala sig om än det ena än det andra, men att i sak bemöta och besvara frågor på de svepande argumenten, nej, si det går inte. Tragiskt, men så är också socialismen det.

  Re: Frösundakillen. Antingen är man röd, grön utanpå och röd inuti, blå eller svart. Det är vad som finns att välja på (ja, nu är valet över så det blir mest teori). Ett rött parti är alltid socialistiskt, de vill beskatta, de vill ge åter med bidrag, de är mot frihet och för offentlig sektor. Det är socialism, kalla det vänsterparti, socialdemokrati eller vad du vill. Det är inte lågt, det var, är och förblir sant. Socialdemokraterna har aldrig varit ett liberalt parti och de kommer heller aldrig att bli det.

  Vaddå ”härskartekniker”? Jag är inte den som sprider lögner om Frösunda och sedan inte vågar besvara kritiken eller ta sakdebatten. DET om något är härskartekniker. Tror du behöver fundera lite på vad du tror att ”härskarteknik” är och vad det faktiskt är.

  • Frosundakillen skriver:

   Om ”Nya” Moderaterna kan kalla sig för arbetarparti så kan Socialdemokraterna vara liberala om de nu vill. Partierna verkar ju kunna kalla sig vad som helst numera och det roliga är att svenska folket köper det.

 4. Johanna Graf skriver:

  Hej
  Jag väljer att bortse från rena påhopp, de får stå för sig själva, utan går istället in på sakfrågorna:
  Jag tycker absolut inte att Frösunda är speciellt otryggt eller skräpigt, och jodå, jag har varit i Frösunda många gånger, även om jag inte alltid bär partijacka :-)Det som stod i den allmänna delen av broschyren gällde inte Frösunda specifikt, utan var avsett som ett ideologiskt resonemang om varför man inte känner sig rik och trygg om inte ens medmänniskor gör det. Vad gäller konkret idéer för Frösunda, eller för andra delar av Solbna, så hoppas jag att det inte ska behöva vara så att idéerna sitter i opposition bara för att de som lägger fram dem gör det. Peter Edholm känner jag som en både trevlig och vettig man och jag hoppas han kommer in i fullmäktige efter valet!

  • Peter Edholm skriver:

   Bra strategi – att lämna påhoppen åt sidan.

   Rätt – detta om att känna sig rik och trygg.

   Klokt resonemang – om idéer i opposition.

   Kul – att du hoppas att jag kommer in i fullmäktige.

   För egen del hoppas jag på – i tur och ordning
   1. återvald majoritet
   2. stärkt liberalt inslag i denna majoritet
   3. stor och livaktig oppositon
   4. fler konstruktiva brobyggare i KF

   • Peter Edholm skriver:

    Glömde att nämna det uppenbara – att SD hålls utanför. Men det ingick liksom i punkt 1.

    Sörjer över den mardröm Sundbyberg hamnat i med 2 SD-ledamöter som vågmästare.

 5. Peter Edholm skriver:

  Hej hej,

  Här har ni Peter Edholm, som kandiderar för (FP) till kommunfullmäktige.

  Onödigt högt tonläge här tycker jag. Jag är inte socialdemokrat, men kan ändå kosta på mig att säga att Johanna Graf har en del poänger. Och att det i hennes förslag till lösningar finns en del guldkorn också. Inte överdrivet många, men en del.

  Jag har kampanjat rätt hårt i Frösunda och hoppas på tillräckligt många personvalskryss för att jag ska komma in i kommunfullmäktige. Men när jag ser det som skrivs här, så vill jag säga följande:

  Kommer jag in i fullmäktige så tänker jag INTE delta i något svartvitt och destruktivt ställningskrig. Den som vill ha en kommunalpolitiker som i första hand bekämpar ”fienden” och har en blind fläck för uppslag och idéer som ibland kommer därifrån – den ska inte sätta kryss vid mitt namn.

  När krutröken lagt sig efter valet, så anser jag att det är samtliga fullmäktigeledamöters plikt (majoritet & opposition) att ägna sin tid och energi till att hitta lösningar på de VERKLIGA utmaningarna. Jag har själv suttit på åhörarläktaren i stadshuset vid de flesta av de senaste två årens fullmäktigesammanträden i Solna. Tyvärr kan jag konstatera att man lägger alltför mycket tid och energi på att identifiera syndabockar, blanda bort kort, gräva i historien, blanda äpplen och päron (och en massa annat) till en veritabel fruktcocktail, skrämmas, maskera, dölja och glömma, …

  Nej – skruva ner volymen på megafonerna och lyssna! Och någon gång kan man till och med drista sig till att lyssna på någon som tillhör det andra blocket.

  Det gäller självfallet i båda riktningarna.

  Tycker Peter

 6. Johanna skriver:

  Observera att detta bara är ena sidan i broschyren, som allmänt resonerade om vad som är ett rikt liv. Vill man läsa de konkreta förslagen finns de här:

  Vi lovar varken guld eller gröna skogar i Solna.

  Skatten vill vi
  varken höja eller sänka.

  Däremot tänker vi ta krafttag mot slöseri,skrytbyggen och trafikkaos.

  Och under rubriken Våra idéer för Frösunda står det: Några öre i ändrad skatt gör inte mycket skillnad, vare sig i plånboken eller för välfärden. Därför vill vi varken höja eller sänka skatten. Det vi vill granska är vart pengarna går. Vi vill till exempel hellre använda dina skattepengar till jobb åt ungdomar, fler förskolor och bättre gatustädning än att bygga och driva en nationalarena. Slöseriet med skattepengar måste stoppas!

  1. Stoppa smittrafiken. Vägbulor eller 30-skyltar hjälper inte, nu måste vi ta krafttag mot smittrafiken på våra bostadsgator. Inför genomfartsavgifter som bara de som åker genom två gränser på kort tid måste betala. Invånarvänligt och företagsvänligt!

  2. Platsgaranti för Frösundabarn. Barn ska inte behöva åka taxi eller skjutsas till en plats långt borta. Alla som vill ska få plats på en förskola eller skola i sin stadsdel. Vid stora barnkullar får det ske i tillfälliga lokaler. Redan nu kan den ganla skolbyggnaden i Ritorp (Sockerbiten) öppnas.

  3. Mer plats för möten och spontanidrott för barn o vuxna. Små multiidrottsplaner och gröna lungor går att åstadkomma utan mycket mark eller pengar.

  4. Höj besöksparkeringsavgiften så blir det färre infartsparkerare i Frösunda och fler platser åt de boende. Ta upp diskussionen med företagen om natt- o helgparkering i deras p-hus.

  5. Inför en kommunal städ- och snöröjarpatrull som kompletterar den privata entreprenaden.

  Det är dessa idéer jag gärna skulle vilja diskutera med er Frösundabor. Vilka är bra, vilka är mindre bra? Osv. Är det nån som är intresserad av ett öppet och nyfiket utbyte kring Frösundas utmaningar och de olika idéer som finns för att lösa dessa, så fortsätter jag gärna samtalet. Är det så att anonyma kommentatorer som ”Klocktornet” och ”Skytteholmsbo” mest är intresserade av att tala om hur allt som den (M)-ledda majoriteten i Solna gör är bra och allt som vi (S) har gjort är dåligt (som att driva igenom afären och planera ert Frösunda t ex hi hi:-) så tror jag att jag har viktigare samtal att föra.
  Men som sagt, berätta gärna vad ni ser som utmanigar som behöver lösas i ert bostadsområde, kommentera de idéer jag lagt fram ovan och kom med era egna!

  • Peter Edholm skriver:

   Johanna radar upp fem konkreta förslag. Jag diskuterar dem gärna, och hoppas att jag inte blir ensam.

   1. Smittrafiken har vi inte bara när det är helt stopp på E4. Vanlig ”halvseg” trafik på E4 medför ofta att vi har en glesare ström av bilar som kör den längre omvägen genom Frösunda. För att DE ska vinna några positioner så måste de stå på ordentligt. I de fallen gör 30-skyltar och vägbulor alldeles förträfflig nytta.

   Genomfartsavgifter? Hmmmm. Tveksam. Men värt att titta närmare på. Jag vet att många andra i majoriteten inte tycker det, men för egen del vill jag se argumenten för och emot först.

   2. Jag håller med när det gäller förskoleplatser men inte skolplatser. Se mitt resonemang om just detta här:

   http://www.folkpartiet.se/Folkpartiet-nara-dig/Stockholms-lan/Kommuner/Solna/Vara-politiker-i-Solna/Peter-Edholm/Artiklar/bygg-en-ny-skola-i-frosunda/

   3. Ge mig en adress till ett bra exempel på en ”liten multiidrottsplan”. Jag vill med egna ögon se exakt vad det är vi talar om.

   4. Avgiftshöjning: Inte mig emot.

   Samarbete med företagen: Yes, yes yes! I’m doing it! Se här:

   http://www.folkpartiet.se/Folkpartiet-nara-dig/Stockholms-lan/Kommuner/Solna/Vara-politiker-i-Solna/Peter-Edholm/Ideer-rorande-Frosunda/Ratta-till-P-elandet/

   5. Varför det? Fel sätt att lösa problemet tycker jag. Rätt sätt är väl att a) Ställa rätt (högre?) krav på entreprenörerna. b) Teckna sådana avtal med dem att de helt enkelt inte kommer undan med en underleverans med annat än att det svider ordentligt. c) Följa upp kvaliteten och kräva avtalsefterlevnad. Viten är effektiva – det vet var och en som någon gång suttit i fel ände av ett sådant avtal.

   Samma sak gäller för övrigt på många andra områden som skolmat, friskolor, äldreboenden, städning o.s.v. Ibland undrar jag om de upphandlande funktionerna är rätt rustade för att göra ett bra jobb.

   För övrigt – det är inte bara kvaliteten på den levererade tjänsten det gäller utan också andra aspekter som miljö, jämställdhet och socialt ansvar.

 7. Johanna skriver:

  Inget flum, inget skitsnack, bara rakt på sak vad ni vill göra. Det var uppdraget jag fick av nib´´´mina tonårssöner när jag frågade vad de vill läsa i politiskt valprogram. Om jag lyckades avgör ni själva. http://johannagraf.blogspot.com/2010/08/inget-flum-inget-skitsnack-gar-det.html

 8. Frösundabo sen -98 skriver:

  Jag håller helt med Klocktornet ovan. Jag känner inte alls igen Johannas beskrivning av Frösunda. Jag har inte hört talas om någon som känner sig otrygg här, och några förfallna skolor känner jag inte till. Särskilt skräpigt jämfört med övriga stadsdelar kan jag inte påstå att det är här, och man får leta ganska länge innan man hittar någon skadegörelse i form av klotter eller liknande.

  Svårt att hitta dagisplats har dock många, men frågan är om det verkligen beror på att det finns för få dagis i området, eller om det i första hand är valfriheten som ställer till det. Det är många barn från andra områden i både Frösundas förskolor och skolor, mycket beroende på att de är friskolor och har gott rykte.

  Jag undrar för övrigt vad det står i broschyrerna om de andra stadsdelarna som Socialdemokraterna delar ut. Kan man gissa att det är samma text i samtliga? ”Vi har massor av idéer för hur XXX kan bli en ännu mer trivsam och levande stadsdel …”

  Att Johanna Graf inte är socialist förstår jag, men när blev Socialdemokraterna liberaler?

 9. Klocktornet skriver:

  Socialisten JG uttrycker tre påståenden om Frösunda, alla tre lika lögnaktiga.
  1. ”Låg skatt – men ingen förskoleplats”. Det är få, ytterst få föräldrar som inte erhåller förskoleplats i eller i direkt närhet av Frösunda.
  2. ”Skolan förfaller.” Mig veterligen förfaller varken Alfaskolan eller Vittra i Frösunda. Det är en svepande, lögnaktig formulering endast tänkt att skapa oro och sprida lögner.
  3. ”Parken skräpig och otrygg.” Vem känner sig otrygg i Äppelparken eller är det Hagaparken eller är det någon annan park som avses? INGENSTANS står vilka fakta som man baserar sin utsaga på, ej heller vilken park som avses.

  Det är trist att socialisterna använder Frösunda som tillhygge för att skapa oro. Bättre vore om socialisterna såg om sitt hus FÖRST och kolla igenom sina fakta och uppgifter. DÄREFTER kan de väl istället BERÖMA Frösunda för att det är en fungerande stadsdel utan tillstymmelse till de problem som socialisterna pekar ut. Visst finns det problem i Frösunda, men det är INTE de som JG pekar ut! Frösundas absolut största problem rör infrastruktur och kommunikationer/trafik. Allt annat är underordnat.

  Tragiskt att socialisterna försöker ta poäng på rena lögner. Dessutom lyser lösningarna med sin totala frånvaro. Det var direkt stötande att möta JG utanför Vi-affären i lördags. Mådde illa av att se henne där. Hon har förmodligen aldrig eller extremt sällan satt sin fot i Frösunda tidigare, särskilt om man skall döma det efter vad hon och (S) skriver i sin pamflett.

  Och nej, jag är ICKE medlem i något parti – jag är dock FÖR Frösunda och med sådan här ”hjälp” till Frösunda undrar jag just hur motståndet mot Frösunda ser ut. Betackar mig för socialistisk skrämselpropaganda.

  • Frosundakillen skriver:

   Det är väldigt lågt och omoget att kalla Johanna för socialist. Hon är en modern och liberal politiker och du kommer inte långt med att använda sådana ord likt härskartekniker.

   Det är dessutom VÄLDIGT MÅNGA föräldrar som inte får förskoleplats i Frösunda för sina barn. Har hört det från flera stycken. Det behövs mer sådana platser i Frösunda.

   • Skytteholmsbo skriver:

    Sen när blev sossarna liberaler? Och dessutom så håller jag med signaturen ”Klocktornet” i flera punkter. Frösunda kan ju knappast vara en otrygg stadsdel i Solna? Det är ju den lugnaste stadsdelen i Solna. Och ja, sossarna är ju kända för sin skrämselpropaganda (som vanligt vid varje val…), vore det inte bättre att denna kvinna och hennes medarbetare tar och säger vad dem vill ta och göra för att förbättra de verkligen utsatta stadsdelarna i Solna såsom Hagalund, Bagatorp? Och jag tror ju för den delen inte att dessa ”rödgröna” kommer att göra ett **** för den här staden för att dem gjorde ju inget när dem hade chansen när dem satt vid styret här i Solna. Sossarna gjorde bara denna stad till en exakt kopia av alla andra sosse-styrda kommuner dvs. högre skatt, högre arbetslöshet, högre bidragsberoende, ingen skol motivation och jag kan hålla på i flera timmar vilket inte är så passande här.
    Jag vet vad jag ska rösta på och det blir alliansen här i Solna och tack för att jag får vara med och säga min åsikt här på denna fantastiska blogg(?)

   • Magnus Persson skriver:

    Att Johanna är socialdemokrat är väl ändå oomtvistat? Första raden i Wikipedia-artikeln för ”socialdemokrati” börjar exempelvis just nu som följer:
    ”Socialdemokrati är en variant av socialism…”

    Den synen är på intet sätt en kontroversiell syn på hur socialdemokratin bör grupperas ideologiskt, utan snarare normal. Kan alltså inte se att Klocktornet egentligen varit låg eller omogen alls. I mina ögon är det ren fakta han kommer med, om än något provokativt formulerat.

    Samtidigt är politiker och statsvetare ganska överens om att socialdemokrati aldrig varit en typ av liberalism. Eller påstår du att Johanna borde gått med i ett helt annat parti än det hon är medlem i?

    • Frosundakillen skriver:

     Precis, och lika lite är moderaterna ett arbetarparti.

     Politiker och statvetare är ganska överens om att borgerlighet aldrig är en typ av arbetarparti. Eller tycker du att Fredrik Reinfeldt borde gått med i ett helt annat parti än det han är medlem av?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: