Angående bussarna här i Frösunda

Sitter just nu och njuter av doften av nyklippt gräs från gården här utanför. Nyligen regnade det också en stund vilket gjorde att den härliga doften av gräset förstärktes ytterligare. Nu är det dessutom så lugnt och stilla ute, vilken härlig sommar vi har!

Men det här inlägget ska handla om bussarna som trafikerar genom Frösunda och mina synpunkter angående dessa. Det är 3 bussar jag ska ta upp: buss 70 mot Odenplan, Buss 508 (Den så kallade Sjukhusbussen) mot Karolinska samt buss 509 mot Brommaplan.

Buss 70 mot Odenplan: Denna buss är jättebra om man vill komma in till stan på ett enkelt sätt. Det går ju att ta pendeltåg också men att åka med buss 70 och gå av i Odenplan är betydligt lugnare än att gå av från pendeltåget mitt på Stockholms Central där det är så rörigt.  Tunnelbana finns ju också men då måste man åka till Solna Centrum först och därifrån ta tunnelbanan. Det enda dåliga med Buss 70 är att det ofta är enkelbussar som kör, istället för dubbelbussar som det är på de andra sträckorna. Det är väldigt märkligt eftersom det är ganska många som åker med buss 70 och den blir snabbt full eftersom det ofta är familjer som åker eller mammor med skrymmande barnvagnar som tar upp plats. På denna linje borde man faktiskt sätta in dubbelbussar, bussen blir nästan full redan efter att ha lämnat Frösunda.

Buss 508 mot Karolinska (Sjukhusbussen): Anledningen till att jag kallar denna buss för ”Sjukhusbussen” är för att den går mot Karolinska sjukhuset och för att det i stort sett bara är pensionärer och kvinnor som åker med den. Denna buss måste vara den mest onödiga i hela Solna. Aneldningen är enkel, det är alltid väldigt få personer som åker med den. Den går ju bara till Karolinska vilket gör att det bara är de som är behov av vård (pensionärerna) och de som jobbar på Karolinska (kvinnorna) som har behov av att åka med denna buss. När blev det SL:s uppgift att anordna jobbresor för vårdfolk? Det som retar en mest är att det alltid är dubbelbussar som trafikerar denna linje! Det känns som ett rejält hån mot oss som åker med buss 70 som har betydligt fler resenärer, men vi får nöja oss med enkelbussar. Alltid när buss 508 passerar min hållplats i Frösunda så är det bara några enstaka resenärer i bussen, och det är sällan den överhuvudtaget behöver stanna i Frösunda eftersom så få åker med den.  Mitt råd är: Lägg ner linje 508 och inför längre bussar på linje 70, den linjen stannar faktiskt också vid Karolinska så man kan lika gärna ta den om man behöver sjukvård.

Buss 509 mot Brommaplan: Ännu en onödig buss som började trafikera genom Frösunda för bara ett år sedan. Förstår egentligen inte varför, men Folkpartistiske politikern Peter Edholm har varit pådrivande för att bussen ska gå här. Jag tror hans anledning var att det ska gå enklare att komma direkt till Solna Centrum, men jag tycker inte det håller. Man kan lika gärna ta buss 70 som stannar vid Solna Centrum eller de blå bussarna 176 och 177 som går från en hållplats precis utanför Frösunda Port och dessa går raka vägen mot Solna Centrum. Folk jag pratat med tycker det är onödigt att buss 509 går genom Frösunda eftersom det gör deras resa till Solna Centrum längre. Det gäller två Bergshamrabor jag känner som inte förstår varför 509 ska snurra runt i Frösunda, de tycker det var tillräckligt jobbigt redan innan eftersom bussen ska snurra runt en bit genom Råsunda också. Vi som bor här har ju som sagt andra alternativ som är smidigare och jag tycker inte det verkar vara särskilt många i Frösunda som kliver på denna buss. Dessutom ökar ju utsläppen i området ännu mer genom att 509:an ska åka här.

Buss 70 Solna Odenplan

Det var lite tankar kring busstrafiken genom Frösunda, kom gärna med synpunkter kring detta.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 Responses to Angående bussarna här i Frösunda

 1. Kajsa skriver:

  En fråga som inte har med ditt utlägg om bussarnas behov, men tycker det var intressant. Vi är två Norrlänning som ska semestra några dagar i ”storstan”. Du/ni verkar ju insatta i förbindelserna. Går det mkt bussar eller andra färdmedel från/till Radisson blue på adressen Frösundaviks Allé 15, till centrum, Djurgården. Vilken ska vi välja? Annars kanske ni vet hur jag finner tidtabeller?

  • Frosundakillen skriver:

   Då ska ni ta buss 67 som går från Frösundavik till Skansen på Djurgården. Den bussen går flera gånger i timmen och varje dag i veckan.

 2. Krister Ekberg skriver:

  176 och 177 är dom bästa förbindelsen att ta sig mellan Danderyds sjukhus – Bergshamra- Järva Krog- Frösunda- Solna Station- Solna Centrum- Bromma! Det går betydligt fortare än 509! En resa från exempel Danderyds Sjukhus och Solna Centrum tar ca 10 minuter! Med 509 tar det ca 30 minuter! 509 är en krångel buss! Det är inte så långt att gå från 176 och 177 hållplatser.

 3. Brommakillen skriver:

  509 används väldigt mycket av oss människor som jobbar i Solna men bor bortåt Bromma, det är ju skönt för oss med en direktbuss istället för att behöva byta och eventuellt missa en buss pga byte.

 4. Peter skriver:

  Som Bergshamrabo kan jag hålla med om att 509 egentligen inte behöver gå genom Frösunda, då resorna till Solna/Sundbyberg/Bromma osv nu tar längre tid, men det känns ganska obetydligt. Frösundaborna ska väl kunna resa smidigt längs denna linje de också.

  Vad gäller buss 508 tycker jag dock att du är helt ute och cyklar. Lägga ner linjen helt? Du måste skämta. Bussen må se tom ut när den passerar Frösunda, men linjen är ju längre än så… Postens företagscenter ligger dessutom i Frösunda, och för oss i Bergshamra utan bil är denna buss det enda sättet vi kan ta oss dit för att hämta våra större paket som inte ICA kan ta emot. Det är också ett betydligt snabbare sätt att ta sig till Solna C, jämfört med 509. Den går ju heller inte så ofta, så jag vet inte varför den stör dig så mycket.

  SL får gärna öka trafiken på linje 70, men att dra in 508 vore skandal. Du har själv valt att bo i storstadsmiljö, så det är bara att finna dig i att det är mycket trafik. Ju större andel av denna som är kollektiv, desto bättre.

  • Peter skriver:

   Förtydligande: när jag sade att 508 är enda sättet att ta sig till Frösunda tänkte jag givetvis på tiden innan 509 började gå där, men du vill ju ha bort båda dessa linjer, så tyckte det var värt att ta upp.

 5. SkytteholmarN skriver:

  Buss 70 brukar faktiskt ofta vara en dragspelsbuss (iallafall när jag brukar åka med den). Buss 509 kan man ju ta sig till danderyd och Bergshamra (T-banans röda linje) vilket är väldigt bra! ”Sjukhusbussen” var ett bra namn tycker jag då den faktiskt går mellan båda sjukhusen (Danderyd och Karolinska)! =)

  • Frosundakillen skriver:

   Ja, de har långa bussar på linje 70 vid rusningstrafik på vardagar. Men på helgerna är det korta bussar och det är minst lika många som åker med den bussen då. Särskilt familjer och barnvagnar som tar ganska stor plats, men även många turister som bor på hotellet vid Frösundavik och som ska in till stan. Det känns som ett hån när man ser en kort buss komma mot en när man står vid busshållplatsen, bussen är redan mer än halvfull och vi som står vid hållplatsen är flera personer. När bussen lämnat Frösunda får redan flera personer stå upp. Och då är bussen bara alldeles i början av sin tur mot Odenplan! Så det här är verkligen en sjuk planering av SL.

 6. Inger skriver:

  Sedan när har vårdpersonal,pensionärer och kvinnor mindre rätt än andra att åka med kollektivtrafiken?En viktig del av kollektivtrafiken är väl just arbetsresor?

  • Frosundakillen skriver:

   De har lika stor rätt att resa som andra. Syftet med min artikel är att bussarna här är så orättvist fördelade. Varför ska linje 508 trafikeras av långa bussar när de aldrig ens är halvfulla, medan linje 70 som har betydligt fler resenärer oftast går med enkla bussar. Jag ville bara påpeka vilka det är som åker med buss 508 och att den linjen inte har något större allmänt intresse. Sätter man in långa bussar på linje 70 så kan alla åka med den, även de som ska till Karolinska och vi sparar in både pengar till SL och minskar avgaserna i Frösunda.

 7. Petter skriver:

  Du får det att låta som att bussarna bara går att ena hållet! 509an går till tunnelbanan i Bergshamra och är väldigt populär om mornar och eftermiddagar för folk som ska någonstans längs den röda linjen. För oss som bor i norra delen av frösunda så är 509 också den enda bussen som stannar riktigt nära och det enda alternativet för den som inte vill ta en promenad.

  • Frosundakillen skriver:

   Men herregud, så långt är det inte att gå från norra delen av Frösunda till busshållplatserna vid rondellen. Vi bor i en ganska liten stadsdel. =)

   • Bosse Bus skriver:

    Dina Bergshamravänner behöver ju inte åka med 509:an utan kan ju väldigt snabbt och enkelt gå till Bergshamra bro om de tycker att det är onödigt att åka genom Frösunda å vissa delar av Råsunda. Från Bergshamrabro kan de ta 176 eller 177, som går raka vägen till Solna Centrum.

    Om du tycker att det inte är så värst långt att gå från Norra Frösunda, till övriga Fösunda, så kan det inte vara särskilt långt för dina vänner att vandra genom Bergshamra heller för att ta 176/177:an vid Bergshamra Bro…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: