Invigningen av Friends Arena!

Igår var jag på invigningen av Friends Arena här i Solna. Tänk att det äntligen var dags, jag har ju följt alla turer kring arenabygget här på bloggen sedan sommaren 2007. Här har ni kunnat läsa om allt från planeringsarbetet, de politiska skandalturerna, namnbytet från Swedbank Arena och sett bilder jag lagt upp på hur arenabygget vuxit fram under åren. Allt jag skrivit om arenan finns samlat under rubriken ”Friends Arena” här till höger på bloggen.

Så det var alltså en historisk kväll igår när jag för första gången besökte arenaområdet och fick se på nära håll hur arenan såg ut. Ett imponerande bygge! Och området som växer fram runt om kommer nog bli riktigt fint det också. Själva invigningskonserten då? Jo den var bra, inte någon ”Wow-upplevelse” men trevlig underhållning. Här följer nu bilder från igår med förklarande text:

Friends Arena Invigning

En av trapporna upp mot arenan, för kvällen upplyst i gult och blått.

Friends Arena Invigning

Temat för invigningen var Sverige och det svenska, vilket denne man utanför symboliserade bra. Lägg märke till texten i bakgrunden på arenan, verkar som att Swedbank och Friends försonats, alltså inga bittra känslor från Swedbank angående namnbytet.

Friends Arena Invigning

Arenan innan invigningen startade, kändes mäktigt att sitta inne i denna gigantiska lokal! Och det var cirka 40 000 besökare.

Friends Arena Invigning

Härlig ljusshow under detta framträdande, tekniken är verkligen i framkant.

Friends Arena Invigning

Kul att se hur ljuset och färgerna ändrades mellan uppträdandena, just detta med vitt och rött var väldigt snyggt tycker jag.

Friends Arena Invigning

Kanske inte syns så tydligt på bilden men det är Kronprinsessan Victoria som inviger arenan med några korta meningar.

Friends Arena Invigning

Det som fastnade i minnet är trängseln när alla 40 000 besökare skulle hem efter konserten. Det var stora folkmassor som vällde fram längs gatorna mot pendeltåg och tunnelbana. Folk gick på bilvägarna och alla taxibilar blev stående och kom varken fram eller tillbaka. Det jag undrar är hur man ska lösa detta i framtiden, området kring arenan har inga stora och rymliga vägar så det blev väldigt trångt och lätt kaosartat.

Friends Arena Invigning

En stor folkmassa på väg mot Solna Station och pendeltåget. SL satte in extratåg men jag undrar hur långt det räckte. Bara en bråkdel av alla kan ha kommit med det tåg som fanns inne på stationen. Det var en rad med vakter vid stationshuset som fick stoppa folkmassan så att alla inte gick ner på perrongen samtidigt. Undrar just hur länge folk fick vänta. Hoppas bara att alla kom hem säkert och att inga olyckor hände med tanke på alla som var i rörelse. Jag var så glad att jag kunde gå hem till trygga Frösunda och inte behövde tänka på att trängas i kollektivtrafiken. Hade jag inte bott så nära arenan hade jag inte gått på invigningen.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 Responses to Invigningen av Friends Arena!

 1. H skriver:

  Håller med – arenan ser jättefin ut, men showen var lite blek. På TV fanns det i alla fall en kommentator. Kul att solnatjejen Victoria Bernadotte invigde arenan.

  • Frosundakillen skriver:

   Ja, showen var inget märkvärdig. Men det förstod jag redan innan med tanke på vad det var för artister som ställde upp, de gamla vanliga. Jag var mest där för att få uppleva arenan och eftersom jag bor i närheten och ville skriva om det här på bloggen.

 2. R skriver:

  Det har aldrig funnits några bittra känslor mellan Swedbank och Friends. Banken köpte rätten att döpa arenan och valde att döpa den till Friends ” som ett led i bankens satsning på barn och unga”. Swedbank har länge sponsrat Friends på olika sätt. Många hävdar att banken valde att inte döpa den till Swedbank Arena eftersom den inte ville få sitt varumärke nedsolkat av alla mutor och allt det fulspel som förknippas med nationalarenan. Sanningen vet nog bara de på banken. Men Friends snodde inte namnet, ingen snuvade Swedbank på det, banken valde helt enkelt att avstå namnet Swedbank Arena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: