Märkliga åsikter om Frösunda

I reklambladet som kom angående Frösundadagen i början av juni så skriver folkpartisten Peter Edholm en artikel angående Frösunda. Han bor i Frösunda och är även ordförande i föreningen Vi i Frösunda. Hans artikel är ganska negativ vilket jag tycker är märkligt. Han tar upp att Frösunda inte blev som det var tänkt, eftersom de som byggde området trodde att det mest var äldre som skulle flytta hit. Men det blev tvärtom, mest barnfamiljer. Och så nämner han problemet med bilinnehavet, att många här har bilar men det knappast finns några parkeringsmöjligheter.
Ja vi är väl medvetna om dessa problem, vi har varit det länge, och jag har skrivit om detta några gånger under bloggens sju år. Ännu mer anmärkningsvärt då att inte mycket hänt angående parkeringsmöjligheterna under dessa 7 år eftersom politikerna är så medvetna om det.

Han skriver också gällande befolkningen i Frösunda att ”påfallande många har utländsk bakgrund”. Vad menar han med det? Är det överhuvudtaget något att nämna?? Påfallande många, i relation till vaddå? Jämför man med Stockholms betongförorter så är det verkligen inte många invandrare som bor här. I trappuppgångarna är det mest svenska namn vad jag har sett.

Sedan räknar Peter Edholm upp en del service som saknas i Frösunda, men han undviker att ta upp det mest uppenbara problemet av dem alla: VI HAR INGET STÄLLE ATT HÄMTA UT PAKET PÅ! Så har det varit i 3 år nu, och det är väldigt irriterande. Jag har de senaste åren blivit skickad till alla möjliga ställen i Solna för att hämta ut paket: Bergshamra, Solna Centrum, Råsunda och Arenastaden. Var paketet hamnar verkar bero på vilket företag som skickat ut det. Det blir extra resor och långa omvägar bara för att hämta ut ett postpaket. Ska det verkligen behöva vara så här? Frösunda är tillräckligt stort för att ha ett eget paketombud och vi hade det ända fram till 2011 då det försvann. DET är det viktigaste du måste jobba för nu, Peter, vore kul att veta vad som händer i den frågan numera.

Paket

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 Responses to Märkliga åsikter om Frösunda

 1. Anna skriver:

  Man kan hämta paket på Frösunda spel och tobak(dhl och posten)sen kan man även hämta schenker och posten på hemköp ulriksdal.)arenastaden quick star har schenker och dhl också om man tar en xtra 5 min promenad dit.
  va tkr du om att det skall öppna en irländsk/engelsk pub här på boulevarden?

  tack för en otroligt bra blogg!

  • Frosundakillen skriver:

   Ska det öppnas en Pub på boulevarden?? Det hade jag ingen aning om. Vet du exakt var på Boulevarden, det är ju en lång gata?

   • Anna skriver:

    Ja, tyvärr ska dom det.
    På Gustav iii:s boulevard(de husen kanske inte har samma gatu namn i och för sig)
    I ett utav de nybyggda Rosendal(tror jag husen heter).
    Huset som ligger brevid Bisnode.
    Det skulle egentligen öppna ett ”Bröd&Salt” där först.
    Ett bageri alltså men de sålde till
    en man som nu valt att öppna en
    pub i samma hus där det bor barnfamiljer…
    Föreningen där är helt emot detta men har inte så mkt att säga till om.
    Han kmr ha öppet till 23 lr 01.
    Kmr inte riktigt ihåg vad som sagts.
    Det neg med detta är ju att vad ska en sån pub här å göra i ett familjeområde?
    Har vi otur så för det med sig kanske en massa stök och liv samt hulliganer men man får hoppas att det öppnar pubar i Arenastaden som e närmare för dom som vill titta på fotbollen.
    Nån lgh skall bli isolerad lr vad man skall kalla det(har jag bara hört)p.ga att ljudet kmr störa dom som bor över puben.
    Va tkr du om detta?

    • Frosundakillen skriver:

     Det här gör ju att man blir illamående. Jag bor ju inte där i närheten men bus och höga ljud kan ju spridas genom området. Men tycker riktigt synd om de stackare som flyttade in i det där huset förra året när huset var nytt. Och så händer detta! Fattar inte mannen som öppnar puben att han inte är välkommen? Och gällande huliganer och andra arenabesökare som vill dricka så tror jag de håller sig kring Friends Arena, det blir ju en onödig omväg om de ska till den där puben först med tanke på att det ligger redan pubar och serveringar kring Arenaområdet.

     Och jag som har funderingar på att flytta till en lägenhet i den delen av Frösunda, nu börjar man ju tänka lite… Nej usch vilken obehaglig nyhet! Men bra att du berättade detta för mig så jag vet. ska gå dit och kolla imorgon hur det ser ut där.

     Och jag håller med dig om att matutbudet i Frösunda är kasst, jag hade hellre velat se en ny matbutik som kan konkurrera med dyra och tråkiga Hemköp. Och ett postombud!!!!

     • Anna skriver:

      Precis!
      Ok,visste inte att det fanns andra pubar där vid Arena staden.Men fattar fortf inte vilka som kmr gå till denna pub?Ja,du får ta en sväng dit imorn å kolla lite.Annars så tkr jag boulevarden är underbar att bo på!Trivs jättebra!Var ju dock kaos här igår då 3 påverkade hade snott en bil å kört in i bilar parkerade på gatan.Sen hade dom tagit fram en yxa och börjat slå på bilar.Men blev tydligen gripna vid Yummi Kitchen på plats…Hemköp butikerna är så otroligt dyra att det är inte klokt!Ta bara plocksalladen dom har.85kr gick den på och jag plockade inte mkt!Köpte samma på Ica Maxi Lindhagen där gick d på 53kr.Sen är det så tråkigt att personalen är så otroligt oservice minded och kan aldrig bjuda på ett hej eller ett leende?!Vet du vem som äger den på boulevarden?Samma sak på den vid Ulriksdal.Helt trött personal……:/

 2. R skriver:

  De gjorde ju samma misskalkylering med Hammarby sjöstad, trodde att 55-plussare skulle dominera men det blev 30-åriga akademiker med småbarn istället. Resultatet blev att skolor och barnomsorg var/är kraftigt underdimensionerade.

  Vad gäller paket är det nog ingen bra business. Utrymmeskrävande och ger inte mycket merförsäljning, folk hämtar sitt paket och går därifrån. Dessutom har Posten och Schenker/DHL olika ombud, det är därför man får gå till olika ställen för att hämta paket.

  Du borde engagera dig politiskt, du som har så många åsikter. 🙂

 3. Hej Frösundakillen,

  Det var tråkigt att du uppfattar min artikel om Frösunda som ”negativ”. Så var det inte menat och jag har i stort sett bara positiva tankar om Frösunda.

  När jag säger att Frösunda inte blev ”som det var tänkt” så menar jag inte att det blev sämre. Vad jag försöker peka på är hur svårt det kan vara för en kommun att planera en ny stadsdel. Innan man planerar och bygger så bör man ju första försöka gissa vilka det är som kommer att vilja flytta in för att på rätt sätt utforma stadsdelen utifrån deras behov. Och då kan jag konstatera att man gissade att det skulle vara högre medelålder, färre barnfamiljer och mindre bilinnehav när det nu blev i verkligheten.

  Jag värderade inte detta. Och ska jag ha en åsikt så tycker jag att den blandning av åldrar och det stora inslag av barnfamiljer är positivt för oss alla här i Frösunda.

  Parkeringssvårigheterna har både du och jag uppmärksammat flera gånger genom åren. Det, tillsammans med rätt antal förskoleplatser och skolor, är bra exempel på att man måste ”göra rätt från början” eftersom det är i stort sett omöjligt att ”reparera skadan” i efterhand. Om man längs gatorna och i fastigheterna ordnar med för få P-platser så finns det ju inte så mycket att göra åt det sedan. Att i den nyare norra delen av området bygga fler P-platser hjälper ju knappast de som bor i södra delen.

  Vad jag jobbat länge med är tanken på att kunna samutnyttja med företagen de P-plaster i garage som finns i kontorsfastigheterna. Men det går oerhört trögt eftersom fastighetsägarna pekar på alla möjliga problem med det. Försäkrings- och ansvarsfrågor, larm- och passersystem bara för att ta några av hindren.

  Vad jag däremot gjort på senare tid är att i samtal med kommunens tjänstemän be dem att, om man låter bygga fler kontorsfastigheter, försöker se till att de garagen byggs på sådant sätt att samutnyttjande kan komma till stånd.

  Du hänger upp dig på att jag skriver att Frösunda har påfallande många med utländsk bakgrund och undrar vad jag menar med det. Utrymmet i programbladet för Frösundadagen är ju begränsat, så hela min tankegång fick inte plats och det är nog därför den kommentaren kan upplevas som konstig.

  Vad jag menar är att detta är ytterligare en omständighet som gör att Frösunda är mer uppblandat än det skulle ha varit om det bara var den förväntade äldre befolkningen som hade flyttat hit. (”De som, efter att barnen har flyttat hemifrån, sålt villan och vill bo i lägenhet.”)

  Självklart tycker jag att den blandade befolkningen (åldrar, familjer med eller utan barn, olika bakgrund, …) är positiv. Min kommentar om personer med ”utländsk bakgrund” har absolut inga negativa vinklingar. Det skulle inte minst min sambo (som själv i vuxen ålder kom till Sverige från ett utomeuropeiskt land) tycka vore väldigt märkligt.

  Sedan var det det här med postombud. Jag vet inte hur många samtal DU har ringt till Postens olika avdelningar, chefer och ansvariga för ombudsverksamheten eller hur många mejl och brev DU har skrivit. Jag vet inte hur många näringsidkare i Frösunda du har varit i kontakt med för att försöka övertala dem att inrymma en postombudsverksamhet i sina lokaler. Men både jag och andra i området har jobbat mycket med den saken. Vi har inte lyckats påverka Posten, men du får gärna hjälpa till i det arbetet.

  Det handlar alltså om att hitta en lokal som 1) har plats, 2) har sådana öppettider som passar för att vara postombud och 3) har personal som vill syssla med detta.

  Jag har påverkat 2 näringsidkare så pass att de tog kontakt med Posten för att höra sig för om villkoren. Ingen av dem tyckte sedan att det var intressant. Men har du idéer så är du som sagt välkommen att hjälpa till. Att som du skriva, med versaler och utropstecken, på sin blogg är ju en bra början, men det räcker inte.

  • Frosundakillen skriver:

   Tack för dina långa och innehållsrika svar, sådant gillar jag. Jag vill ha debatt. =)

   Detta med bristen av paketutlämning är ju det största problemet, du skrev att två näringsidkare i Frösunda kontaktat Posten angående villkoren men att ”Ingen av dem tyckte sedan att det var intressant”.

   Vad är det då som är jobbigt att de bara avfärdar villkoren med ”Inte intressant”? Alla andra områden i Solna har diverse kioskägare som uppenbarligen tycker det är intressant att hantera paket. Är företagarna i Frösunda extra bekväma jämfört med resten av Solna? Himla otur i så fall.

   • Patrik skriver:

    Hej,

    Inför julen fick vi hem ett litet vykort som berättade att vi fått ett ”tillfälligt” utlämningsställe i tobaksaffären bredvid grekiska kolgrillen. Har inte koll på om det upphört, för jag tror att de flesta paket har landat i brevlådan istället efter det.

    För bara några veckor sen fick jag fortfarande hämta ut paket där, men det kan ha varit skickat med DHL…

    • Frosundakillen skriver:

     Jasså? Det var intressant, något sådant kort fick inte jag. Kan det vara så att den där kiosken alltså har viss paketutlämning? Perfekt i så fall! Den kiosken är dessutom det mest självklara valet att ha sådan verksamhet. De fick ju nya ägare förra året sedan den där äldre mannen slutat och det kanske har lett till en förändring. Man kanske borde prata mer med dessa nya ägare.

     • Frösundabo sen -98 skriver:

      Inte nån av er har uppenbarligen fått några paket skickade till sig det senaste halvåret …Jag har hämtat ut både postens och Schenkers paket i tobaksaffären länge, och det har fungerat alldeles utmärkt.

      Just när jag hämtade ut mitt första postpaket i tobaksaffären för några månader sedan råkade nån chef från Posten befinna sig där, och under samtalet med honom framkom det att tobaksaffären ingår i en utvärdering av en ny variant av postombud som inte har fullt utbud av posttjänster. Om försöket slår väl ut ska antalet ombud av denna sort utökas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: